Nycklar
Alla hus är försedda med kodlås på ytterdörrarna. Ungefär en gång per år byts portkoden.
Husnyckeln passar till alla gemensamma utrymmen i ditt hus, entré- och källardörrar, hissar, elmätarrum, matkällarförrådsutrymmet, soprummen och nyckelskåpet vid tvättstugan.
Husnyckeln kan också passa i din lägenhetsdörr om cylindern har bytts. (Om du har kvar den gamla cylindern går det mot självkostnadspris att byta till en cylinder i det nya systemet. Kontakta vicevärden om du är intresserad av ett sådant byte.) Till lägenheten hör en tvättbokningscylinder med två nycklar. Cylindern används vid bokning av tvättstugan. Husnycklarna är kopieringsskyddade och kan bara tillverkas efter rekvisition av vicevärden.
Tvättstuga
Föreningens tvättstugor enbart är avsedda för tvätt från boende i Hasseln.
Tvättider bokas med lägenhetens tvättcylinder på bokningstavlan utanför tvättstugan i ditt hus. När du skall tvätta använder du husnyckeln och öppnar nyckelskåpet bredvid bokningstavlan. Där finns nyckeln som passar till tvättstuga och torkrum. Skulle du förlora nyckeln till tvättcylindern, kontakta vicevärden.
Om en bokad tvättid inte påbörjats en timme efter tvättpassets början, får annan person ta tvättpasset istället. Storstädning av tvättstuga sker endast 1 gång/månad, så städa upp efter dig.
Felanmälan tvättmaskin
Om någon maskin inte fungerar felanmäler du detta till HSB Boservice, tel. 010-442 40 00. Lägg en lapp med ”Felanmäld” på, så slipper nästa användare anmäla felet igen.
Ventilerna i torkrummet ska vara stängda för att uppnå bästa torkeffekt. Däremot ska ventilerna i tvättstugorna vara öppna.
Hobbyrum
Föreningen har ett hobbyrum i källaren på Ymergatan 4A. Använd lägenhetsnyckeln /källarnyckeln till källardörren på husets gavel. Hobbyrummet ligger direkt till vänster. Bokning sker med namn och portnummer på schemat bredvid hobbyrummet. Det är tillåtet att boka maximalt tre sammanhängande dagar.
Hobbyrummet får användas mellan kl. 06 och 22. För övriga regler om hobbyrummet läs här.
Cykelrum
Mopeder får förvaras i cykelrummen om de töms på bensin först. Däremot får inte motorcyklar förvaras i cykelrummen. Cyklar utomhus eller i cykelrummen som inte är brukbara sorteras bort. Detta meddelas i god tid.
Kabel-Tv
I månadsavgiften ingår ComHems grundutbud. I och med att lägenheterna försetts med ett multimediauttag (”tre hål i väggen”) har du också möjlighet att utnyttja andra tjänster. För att t.ex. se ytterligare TV-kanaler krävs box med programkort. Om något fel uppstår på TV-sändningen, anmäl direkt till ComHem (0771-55 00 00 eller via www.comhem.se).
Bredband
Vår förening har gruppanslutning för alla hushåll till A3. Kostnaden för detta är 100 kr/mån och betalas över hyresavin. Router ingår inte, utan den köper du själv. Hastigheten är 1000/1000 Mbit.
IP- telefoni ingår, du betalar för de minuter du ringer.
Solceller
Föreningen har under 2019 och 2020 investerat i solceller, och totalt 353 paneler.
Gården & yttremiljö
Föreningen äger marken inom kvarteret. Där gäller samma principer som städningen i husen – vi måste själva hjälpa till att hålla rent och snyggt. Sittbänkar och bord placeras ut sommartid.
Vill du använda grillen skriv upp dig på bokningslistan. Grillredskap finns i trälådan vars lås öppnas med bostadsnyckeln. Grilla med kol, inte briketter. De avger för stark värme och betongen kan spricka. Lägg tillbaka grejorna efter användning. Tänk på att visa hänsyn mot dina grannar när du vistas på innergården.
Parkering
På föreningens mark råder ett generellt parkeringsförbud. Q-Park utför parkeringsbevakning på föreningens uppdrag. Temporära parkeringstillstånd kan fås av vicevärden. För snabb i- och urlastning (under 15 minuter) behövs inget parkeringstillstånd. Parkeringsförbudet gäller även motorcyklar. Mopeder får dock parkeras vid cykelställen.
Inom föreningen finns det 38 st parkeringsplatser, varav 6 utan el, 28 med motorvärmaruttag, och 4 med stöd för laddning av elbil. Kölista för parkeringsplatserna finns hos vicevärden. Månadshyran för parkeringsplatser är för närvarande 350 kronor för en vanlig plats, 400 kronor för en med motorvärmaruttag, och 700 kronor för elbilsplats. Notera att det är absolut förbjudet att ladda en elbil på en plats som inte är specifikt avsedd för det.
Endast medlemmar i Hasseln får hyra p-plats på gården. P-platsen får bara användas till egen, körbar bil; inte avställd bil, inte släp. Om du hyr ut i andra hand, får inte hyresgästen använda p-platsen utan en medlem som står i kö för p-plats ska tillfälligt få möjlighet att hyra den. Följs inte dessa regler, kommer du att sägas upp från p-platsen. Står du i kö för parkeringsplats och tackar nej till en erbjuden plats hamnar du sist i kön.
Gästparkering på gården saknas. Mer information om parkeringsbevakning finner du här.
Sophus & återvinning
Kärl för följande sorters avfall finns:
- Kartong (kartonger måste skäras sönder innan de slängs)
- Tidningar
- Plast
- Färgat och ofärgat glas
- Metallförpackningar
- Batterier, glödlampor, lågenergilampor och lysrör
- Hushållselektronik (d.v.s. datorer, brödrostar, hushållsapparater, tv-apparater m.m. men inte kylskåp, spisar och annan skrymmande elektronik)
Övrigt avfall som inte får slängas i återvinningskärlen och som inte är hushållssopor (t.ex. kemikalier, stekpannor och skrymmande saker) måste köras till en återvinningscentral. Grovsopor får alltså inte kastas i återvinningsrummet eller i kärlen för hushållssopor
Det är förbjudet att ställa sopor på golvet i återvinnings- och soprummet. Detta gäller även om kärlen är fulla (kontakta då bovärden eller vicevärden).
Två gånger om året (i regel april/oktober) kommer en container att finnas uppställd. Tanken är att skrymmande grovsopor då kan slängas i den.
De närmaste återvinningsstationerna är OKQ8, Braskens Bro och Tinnerbäcksbadet.
Återvinningscentraler finns i Gärstad, Ullstämma samt Malmen.
Tekniska verken kan även hämta farligt avfall vid bostaden utan kostnad 4 gånger per år, man bokar då hämtning på telefon 013 – 20 90 40 (kl 8 – 12, 13 – 16). Mer information kan fås via Tekniska Verken (013 – 20 80 00 eller www.teknikskaverken.se).
Hiss
Om du får problem med hissen i huset ska det felanmälas till ALT hiss på 010-205 00 50.
Hissarna är försedda med säkerhetsbrytare som stoppar hissen om föremål bryter en ljusslinga vid dörren. Det är ditt ansvar att säkerställa att objekt och föremål inte orsakar ett stopp i hissen, och hissen bör inte användas för transport av föremål utan att du själv åker med.
Husdjur
Rastning av husdjur på innergården är tillåtet men de måste hållas under uppsikt, så att de inte stör eller förorenar gångvägar och gräsmattor.